IntroduktionDebatMyterOversættelseArkivetUndervisningForskningevolution.dk

Debat

Karikaturtegning af den engelske biskop Samuel Wilberforce (1805-1873) fra tidsskriftet Vanity Fair. Wilberforce blev berømt for sin modstand mod Darwins teori.

Vi er alle klar over, hvem Charles Darwin er. Vi ved, han rejste jorden rundt med HMS Beagle og skrev en række bøger. Vi ved også, at han spillede en helt central rolle i udviklingen af evolutionsteorien med udgivelsen af Om Arternes Oprindelse. Det er også velkendt, at ikke alle brød sig om ham og hans tanker.

Darwin og evolutionsteorien skabte en debat, der begyndte i 1800-tallet, fortsatte i 1900-tallet og stadig er aktuel i det 21. århundrede. Noget af debatten handler om videnskab og religion, mens andet angår rent videnskabelige spørgsmål.

Darwin har også i mange andre sammenhænge haft en konstant og vigtig betydning gennem de sidste 150 år. Det drejer sig om uddannelse, dannelse, samfund, kultur, politik, filosofi, religion og på et helt fundamentalt niveau om menneskets selvforståelse. Her på siderne kan du læse om, hvordan man har studeret Darwin og forsket historisk i evolutionsteorien. Du kan også læse en række debatindlæg om Darwin og evolution i alle mulige forskellige sammenhænge. Der er masser at tænke over og tale om.

God fornøjelse!

Redaktionen