IntroduktionDebatMyterOversættelseArkivetUndervisningForskningevolution.dk

Må man lyve for Jesus?

Er det i orden at lyve for sin tro? Må man være uærlig, bevidst vildlede andre, og snyde og bedrage, når det er i religionens tjeneste? En gruppe kristne kreationister siger ja. Målet helliger midlet. Når man lyver for Jesus, arbejder man for Gud. Set udefra lyder det dog mere som Machiavellis Fyrsten end Det Ny Testamente.

Ny kreationistisk dokumentarfilm
Flere af mine kolleger fik sig et slemt chok, da de i 2009 blev kontaktet af en repræsentant fra britiske naturvidenskabelige undervisere. Spørgsmålet til dem var, hvorfor i alverden de havde indvilliget i at medvirke i en kreationistisk propagandafilm? Vi er en del, der har medvirket i mange forskellige mediesammenhænge i forbindelse med Darwinåret i 2009. Det kan være svært at huske det hele. Men der var ingen, der kunne huske nogen, der havde præsenteret sig som kreationister.

Det var imidlertid lige præcis hvad folkene bag det australske skyggeproduktionsselskab Fathom Media var. Under dække af at lave en historisk dokumentarudsendelse, blev de intetanende forskere lokket til at medvirke i interviews, der efterfølgende blev klippet bekvemt sammen i et samlende billede af Darwin som en velmenende, men utroværdig forsker, og evolutionsteorien som et videnskabeligt vildskud. Her tages evolutionsforskeres udtalelser ud af sammenhæng og klippes sammen med kreationistiske eksperters i samme seriøse interview set-up, så det ligner en ligeværdig og balanceret diskussion. Det er det bare ikke, og man skal ikke lade sig narre.

Produktionsselskabet dækkede bevidst over hensigten med deres interviews af evolutionsforskere og historikere. Det har de åbent indrømmet – bagefter, naturligvis. Hensigten var, at man ønskede en ”åben diskussion”, der ikke var præget af ”fordomme” imod kristen kreationisme. Kontrakten de tegnede med forskerne er vandtæt. Den eneste mulighed for at gribe ind er gennem domstolene. Ideen om ”åben diskussion” står dog ikke som andet end et hult postulat. De kreationistiske ”eksperter”, der blev interviewet var nemlig udmærket klar over sammenhængen. En af dem er oven i købet idemanden bag projektet og alle tilhører de den globale og pengestærke kreationistiske bevægelse Creation Ministries International.

Kæmpe budget og super produktion
Med et budget på over 1 million dollars slog The Voyage that Shook the World på det økonomiske langt de fleste af selv de store produktioner i anledningen af Darwinåret. Resultatet er en fantastisk flot dokumentarfilm i teknisk topklasse med lækre naturoptagelser fra velvalgte locations, et Beaglelignende sejlskib, besøg på Galápagos øerne og et sæt af godt castede lokale fra Tasmanien i en historisk dramatisering af Darwins barndom, ungdom og alderdom.

Midt i dette toner evolutionsforskere frem, og er de uvidende statister i et stort kreationistisk marionetteater, der spilles helt usædvanligt snedigt. Dokumentaren skal, i modsætning til det meste kreationistiske materiale, der produceres, ikke bruges på at undervise og oplyse de allerede omvendte, bogstaveligt Bibeltro. Nej, målgruppen er tvivlerne, det store sekulære publikum. De skal nu overbevises om, at der faktisk ER en kontrovers, at der ER en kamp mellem ligeværdige verdensbilleder, der har dybe konsekvenser for, hvordan vi lever vores liv, vores moral og forhold til andre. De skal overbevises om konflikten.

International kreationistisk bevægelse
Darwin er i denne forbindelse ikke entydigt en skurk. Men der er ingen tvivl om, at han tog fejl, og at hele den moderne evolutionsteori både hviler på et fejlagtigt grundlag og fører til dårlig opførsel. Problemet er bare, at vejen dertil både i tilblivelsen og sammenklipningen af dokumentarfilmen er fuld af bedrag, urigtigheder og manipulation med udtalelser, materiale, samt historiske og videnskabelige kendsgerninger.

Det gør imidlertid ikke noget, mener folkene bag spindelvævet af skyggeproduktonsselskabet Fathom Media, det kreationistiske distributionsselskab Con Dios Entertainment og sammenslutningen Creation Ministries International, der udspringer i Australien, men har et omfattende globalt netværk. Faktisk er uærligheden helt i orden, når bare det er i ”den gode sags tjeneste”. Dette fænomen bliver nu diskuteret under udtrykket ”lying for Jesus”, at lyve for Jesus.

Fortielsen af det egentlige formål med dokumentarudsendelsen og rækken af løgne gav blandt andet filmholdet adgang til Darwins samlinger, hans gamle kollegieværelse og spisesalen med glasmosaikken på Christ’s College i Cambridge. Også her sidder der nu nogen med røde ører. Men det tager man ikke så tungt i kreationistiske kredse. For at lyve, det må man gerne. Det er ikke hverken nyt eller noget, der er forbeholdt de velhavende australske kreationister bag The Voyage that Shook the World. Det har amerikanske kreationister gjort i snart 100 år, og i Europa ser vi i dag også overalt omfattende kreationistisk manipulation.

Hvad synes du?
Er det i orden? Gør det ikke noget, at man udnytter velmenende og intetanende forskere under falsk dække? Må man bevidst fordreje diskussionen og forfalske bevismateriale? Må man føre målgruppen bag lyset? Må man lyve for Jesus?

Peter C. Kjærgaard

[originale udgivelsesdata]