IntroduktionDebatMyterOversættelseArkivetUndervisningForskningevolution.dk

A.S. Byatt elsker Darwin

”Jeg elsker danskere. Hvordan udtaler man egentlig Lysgaard?”

Jeg er lige færdig med mit foredrag, da ordene falder. Stedet er Christ’s College i Cambridge. Anledningen, en konference om opfattelsen af Darwin rundt omkring i Europa. Jeg har fortalt historien om den internationale indsamling til statuen på Natural History Museum i London efter Darwins død i 1882. Under stor jubel blev den stillet op i den store sal i 1885. Pillet ned igen i 1927 og nu i anledningen af Darwinjubliæet i 2009 flyttet fra den ydmygende plads i en café tilbage på sin oprindelige plads, så Darwin atter, med sit alvorsfulde marmorblik, skuer ud over den store diplodocus og museets mange besøgende.

Indsamlingen i 1882 skabte stor opmærksomhed i de engelske aviser, der fulgte de forskellige landes bidrag tæt. I Sverige havde mere end 2.000 privatpersoner samlet ind. Og det var alle mulige mennesker, der bidrog—”fra en biskop til en syerske”, blev det gentaget igen og igen. Svenskerne fik skrabet næsten £400 ind af de i alt £4.500 indsamlet fra hele verden. Finnerne bidrog med £94. Svenskerne og finnerne blev hyldet som helte. Der var ingen, der nævnte danskerne og deres sølle £40.

Men det skulle jeg ikke være ked af, fortsatte den selvsikre og energiske dame med de klare, levende øjne, der nu havde stillet sig foran mig. ”Jeg elsker danskere”, gentog hun. Det er A.S. Byatt, den 72-årige forfatter til bl.a. Engle & Insekter, Besættelse, Babelstårn og Kvinde der fløjter. Generøst fejer hun janteloven til side som det danske nationale særkende. ”Det handler om humor, hjælpsomhed og dygtighed”, forklarer hun mig. ”Det er mit billede af danskere. Det skal I holde fast i”. Hendes oversætter Claus Bech er blandt favoritdanskerne og samtidig tydeligvis hendes yndlingsoversætter. Der er ikke tale om almindelig høflighed. Nok er Byatt utrolig venlig og imødekommende, men hun er hele tiden benhård og kompromisløs ærlig.

Denne dag er danskerne dog ikke de eneste, der får Byatts kærlighedserklæring. Kort tid efter fanger hun alles opmærksomhed fra talerstolen. Hun skulle have talt om, hvordan Darwin havde inspireret hende til at skrive Engle & Insekter. Men da hun begyndte at tænke over det, gik det op for hende, at Darwin altid havde været med hende. Den videnskabelige forklaring og den naturhistoriske viden betyder alt. Og Darwin står i centrum.

”Hos mig er naturforskeren helt”, får vi at vide på den fascinerende og svimlende rundrejse i Byatts fortælleunivers med forfatteren selv som guide. Det myldrer med små finurlige historier, morsomme anekdoter og skarpe pointer serveret med en imponerende viden om litteratur, kunst og videnskab. Vi er alle fuldstændig opslugte. Ikke alene er A.S. Byatt en af Storbritanniens største nulevende forfattere. Hun er en fremragende fortæller.

Lidt senere skal vi alle fotograferes sammen med den nye Darwinstatue på Christ’s College. En kinesisk kollega vil gerne have et billede af mig og Darwin. Byatt rykker ind og spørger, om hun skal være med. Jeg siger, ”naturligvis”, og vi smiler alle til fotografen. Undtagen min kollega, der gerne vil have et billede uden Byatt. ”Jeg vil ikke have nogen på mine billeder, jeg ikke kender”, hvisker hun. Heldigvis er billedet af Byatt, Darwin og danskeren taget. Både Darwin og jeg er kommet i rigtig godt selskab.

En norsk kollega bryder ind og spørger, om jeg ved, hvor meget Norge bidrog med til indsamlingen efter Darwins død. Det gør jeg ikke. ”Hmm...”, grunder han, ”Hvis jeg kender mine landsmænd ret, har det sikkert ikke været mere end 50 øre”.

Peter C. Kjærgaard

[oprindelige udgivelsesdata]